San Francisco-based Studio Vara transformed the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space specifically outfitted for a high-end residential builder with an exclusive clientele.

This adaptive reuse project was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting and to execute the project efficiently via judicious use of materials.

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway.1060-redwood-studio-vara-exterior

A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building. Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels.

The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

1060-redwood-studio-vara-entrance

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light.

The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight.1060-redwood-studio-vara-interior

Upon entering, raw materials play off finer details and the overall industrial aesthetic is warmed by the color of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large open plan.

1060-redwood-studio-vara-lounge

Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team workspace is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.

1060-redwood-studio-vara-offices

Modern and relaxing seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort.

The interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans and the windows provide natural ventilation and lighting

1060-redwood-studio-vara-kitchen

 

 

Archijuice Staff

Archijuice Staff

Commercial & Business Interiors. Our mission is simple: offering you a carefully edited selection of the best Hospitality, Office and Retail design and interiors projects from around the world: this was the idea that led to the creation of the ArchiJuice web portal. We’re mainly interested in bar design, hotel design and restaurant design.