STGM Architects new head office, located in the Beauport borough of Quebec City, is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation. The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint.

High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voids that lend the building an air of elegance that belies both time and fashion.

stgm-1

STGM’s new offices comprise two vast open-area workshops, closed offices, conference rooms, and indoor and outdoor meeting and rest areas. The longitudinal form, developed north-south, is sober and contemporary. The building integrates innovation and a host of eco-friendly features in view of attaining the highest level of sustainable building certification, the LEED-NC Platinum level.stgm-2

Through efficient water management, the building decreases the energy requirements of wastewater treatment plants. An ambitious reduction in energy consumption of over 60% compared with the reference building was sought through an innovative aerothermal design and recuperation of the building’s internal heat to curb demand on the distribution networks. A solar wall was also erected on the south-west façade of the building to preheat fresh air. Several control strategies also mitigated at-source needs by adapting lighting,  heating and cooling use to actual occupation and needs.stgm-3

The project designers also focused on the use and management of materials and resources. The building’s ecological signature, for example, is apparent indoors with the use of wood salvaged from old houses in the area; furniture from company’s old offices was salvaged and integrated into the new project.

stgm-4

With a small percentage of engineered wood and a large portion of lumber, the structure consists of prefabricated small-sized trusses and joists enabling a lighter structure while allowing for wide spans (14 metres) between the posts to create an open work area. The wood roof trusses were integrated as a design element, exposed on the first storey, giving the building its distinctive look.stgm-5

The building offers a stimulating work environment with a positive impact for users. Natural lighting and outdoor views are elements that are particularly appreciated. Most areas have natural lighting due to abundant windows on the four sides of the building, situated to optimize the different lighting opportunities during the day. Five light wells add midday lighting that is both appealing and varied depending on the time of day. LED fixtures, equipped with light detectors in the two large work areas, complete the indoor lighting needs.

stgm-6

Key objectives, in keeping with the premises of comfort and simplicity, were to provide fresh air and to control the immediate environment. A series of windows vents are strategically positioned around the building envelope. In addition, the mechanical systems are designed to efficiently cool and heat the different zones of the building at the same time.

 

 

Archijuice Staff

Archijuice Staff

Commercial & Business Interiors. Our mission is simple: offering you a carefully edited selection of the best Hospitality, Office and Retail design and interiors projects from around the world: this was the idea that led to the creation of the ArchiJuice web portal. We’re mainly interested in bar design, hotel design and restaurant design.